1 l polohrubé mouky (opravdu to je litr)
1⁄2 l mléka
1⁄2 l cukru (opravdu se měří v litrech)
rovnou kávovou lžičku jedlé sody
1 kypřící prášek do perníku
1 vejce
1 lžíce kakaa
3⁄4 skleničky oleje
Vše smíchat a vylít do vymazané a vysypané formy (já používám pekáč na husu nebo velký plech s okrajem). POZOR – je toho dost a ještě to vyroste.
Péct na 180 –200 °C.
Můžeme ho také polít čokoládovou polevou. A já se s vámi podělím o ten nejrychlejší způsob výroby této polevy:
Nejrychlejší čokoládová poleva
Vzít jednu čokoládu na vaření a rozlámat ji na jednotlivé kostičky.
Do kastrůlku dát silnější plátek másla (množství odhaduji – chce to vyzkoušet). Kastrůlek dát na oheň a rozehřát máslo při stálém míchání. Po rozehřátí ihned sporák vypnout, nechat však na plotýnce (teplo ještě pracuje). Přisypat kostičky čokolády a pilně míchat a míchat ... tak dlouho ... až je čokoláda rozehřátá a připravená k nalití na moučník. Zde pak už jen rozetřít, a nebo třeba i posypat kokosem či oříšky. Pokud chceme nechat jen tak, čistou čokoládu, můžeme na ni vidličkou nakreslit vlny. Nechat ztuhnout.
Čokoláda je lesklá a dobrá.