Pestrá směs na pánvi
1 sáček rýže ve varných sáčcích
100 g těstovin (vrtulky, kolínka, široké nudle aj.)
2 lžíce rostlinného tuku
100 g cibule
100 g červených paprik
200 g uzeniny (párek, salám, měkčí klobáska)
1 malá konzerva bílých fazolí (400 gs nálevem)
100 g pórku
sůl, pepř, karí koření
Rýži a těstoviny uvařit ve slané vodě dle návodu a scedit. Na tuku zpěnit na půlkolečka nakrájenou cibuli, přidat na nudličky nakrájenou papriku, orestovat, vložit nakrájenou uzeninu a fazole bez nálevu, prohřát, přidat na kolečka nakrájený pórek, sůl, pepř, špetku karí koření, uvařenou rýži a těstoviny. Vše promíchat a za nízké teploty jen prohřát.
Příloha: hlávkový salát, zeleninový salát.
Farmářské fazole s uzeninou
40 g slaniny
100 g cibule
2 stružky česneku
300 g uzeniny (klobása, párek, salám)
1 lžička mleté papriky
100 ml vody
300 g sterilovaného leča
400 g sterilovaných fazolí
6 lžic kečupu
sůl, pepř
Na rozškvařené slanině zpěnit nakrájenou cibuli a rozsekaný česnek, přidat nakrájenou uzeninu, orestovat, zaprášit paprikou, zpěnit a zastříknout vodou. Vložit lečo, fazole bez nálevu, kečup, sůl, pepř a chvíli podusit.
Příloha: chléb, pečivo.
Sýrová roláda se šunkou a křenem
50 g másla
200 g sýra Lučina
80 g šunky (šunkového salámu – dávám víc)
1 lžíce strouhaného křenu
špetka soli
150 g plátkového sýra (dávám 3-4 balení sýra)
Plátky sýra rozložit na silnější alobal, který dáme na plech a trochu celý potřeme olejem Dát na chvíli do trouby rozehřáté na100 °Ca nechat spojit. Vyndat a nechat úplně vychladnou a pomalu oddělit od alobalu (ale nechat ho tam).
Máslo utřít s Lučinou, přidat jemně nasekanou šunku, strouhaný křen, špetku soli a vše promíchat. Směsí potřít plátky sýra, zatočit v roládu a zabalit do alobalu. Utáhnout a dát do ledničky ztuhnout. Krájet nožem na šikmé plátky a podávat s pečivem.