O skleníku a o kaktusech

9. 08. 2014 10:45:00
Tak, jako většina zahrádkářů, máme i my na zahradě skleník. Není to však skleník na zeleninu. A hlavně také není můj. Je mého staršího syna, který je kaktusář a sběratel kaktusů.

Tak, jako většina zahrádkářů, máme i my na zahradě skleník. Není to však skleník na zeleninu. A hlavně také není můj. Je mého staršího syna, který je kaktusář a sběratel kaktusů. Nějak se stalo, že mu kaktusy učarovaly a začal si pomalu zakládat sbírku. Když se mu pak namanul k dispozici starý skleník zdarma, neváhal, vykopal si sám základy v rohu zahrady a skleník s tatínkem přivezl. Spolu ho smontovali, syn si vydláždil uprostřed cestičku a všude tam, kde má být ve správném skleníku zemina, si navezl písek. Doplnil ho pískovcovými kameny tak, aby to znázorňovalo skály. Postupně pak začal mezi kameny zahrabávat do písku své ostnaté poklady. Ve dne kameny „naakumulují“ teplo a v noci z toho mají kaktusy kamínka. Kaktusy jsou v písku zahrabané až po okraj květináče a tak to pak celkově vypadá moc hezky – skoro jako v Mexiku.

V současné době má syn skleník již plný. V létě není dne, aby mu tam některý pichlák nekvetl. Má všelijaké – kulaté, štíhlé, vysoké, plazivé, placaté, hodně pichlavé, skoro nepichlavé, chlupaté a lysé a takhle bychom mohli pokračovat dále. Hlavní je, že každý kvete. Některý jen jeden den, jiný i týden. Květy často i líbezně voní a to některé tak intenzivně, že stačí pootevřít okno skleníku a projít okolo a vůně vás doslova „praští přes nos“. A ty barvy – neznám žádnou jinou rostlinu, která by tak rozmanitě tvarově a barevně kvetla. Ta barva je například citrónová, ale tak, že je skoro průhledná a člověk úplně cítí kyselost citrónu. Další barva je opravdu sytá oranžová, opravdu něžná růžová a další sněhově bílá se slabě narůžovělými okraji. Ale je tu i světle zelená. Navíc i po odkvětu vytváří některé druhy krásně červené tobolky (plody plné semínek), které kaktus zdobí hrozně dlouho.

Syn se o své svěřence náležitě stará. Zimuje je v domě v chladné místnosti, na jaře je pak přenáší zpět ven, přesazuje a během letnění je zalévá a hnojí. Nevím, kde se u něj ta záliba v tak pichlavých rostlinách vzala. Nikdo z rodiny kaktusář nebyl. No, ale vždycky musí být někdo první. To by jinak nešlo.

To přenášení kaktusů není však tak jednoduché, jak se zdá. Ony jsou to totiž některé kusy již „obrkusy“ a do skleníku se nevejdou. Jsou to většinou opuncie, které tak musí zůstat mimo skleník a poradit si s nepřízní počasí. To jejich stěhování je však hrozná operace, na kterou je třeba třech dobrovolníků. Ti dobrovolníci si však musí nechat líbit zapíchané bodliny v zádech, rukách a nohách a ještě se musí, sklonění a držící květináč s „obrkusem“, dostat na určené stanoviště (dle období). Takový „obrkus“ se sice stěhuje na „rudlíku“, ale dobrovolníci ho musí podepírat ze všech stran, protože se kymácí. A podepírejte něco, co má na všechny strany obrovské talíře, plné ostrých zbraní, které, když se zabodnou, nejdou vyndat. To si již myslíte, že jste vše vyndali, ale je to tam stále, a i týden po skončení stěhovací akce, se vše člověku stále znovu a znovu připomíná a píchá a píchá. A nic tam nevidíte, jen to stále píchá. On se totiž ten osten v ráně zlomí a jak je slabý, tak je neviditelný a to je konec.

Kaktusům však tutu nepříjemnost odpouštíme. Vždyť za to nemohou.

Autor: Alena Pekařová | sobota 9.8.2014 10:45 | karma článku: 7.65 | přečteno: 177x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 531 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 106 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 752
Jsem "obyčejná ženská z lidu", tedy středoškolačka, která věnovala skoro celý život práci. Práci pro svého zaměstnavatele i pro svou rodinu. Nyní již při vidině blížícího se důchodu se začínám věnovat i sama sobě. To znamená především svým koníčkům, což je zahradní architektura a nyní nově i psaní. Začínám psát nejen povídky, ale i romány.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...